صفحه اصلي  |  درباره ما  |  حضور بين‌المللي  |  تماس با ما  |  English

جستجو در سايت:

 

يادداشت

نخستین شماره سال جدید در پایان نه سال فعالیت مداوم و انتشار نود و نهمین شماره نشریه  فناوری  و توسعه صنعت بسته بندی، پیش روی شماست. هم زمان با نمایشگاه صنایع غذایی، کشاورزی و صنایع وابسته، آگروفود تهران در خردادماه، یکصدمین محصول این مجموعه با تدارکی ویژه در اختیار مخاطبان همیشه همراه نشریه قرار خواهد گرفت.

ادامه مطلب >>

كتاب


براي تهيه كتاب با شماره تلفنهاي
۶۶۴۶۲۹۰۳ - ۶۶۴۶۲۹۳۳
تماس بگيريد.

ويژه‌نامه PET

شماره چهل - سال هفتم - اردیبهشت ماه ۱۳۹۳



ويژه‌نامه دنياي كارتن

سال اول - شماره پنجم





 

نسخه قابل چاپ
مجله فناوري و توسعه صنعت بسته‌بندي - بسته بندي اتمسفر اصلاح شده

بسته بندي اتمسفر اصلاح شده




مديا قاسم زاده خراساني - دکتر محمد مهدي جليلي

مقدمه
رشد جامعه ي بشري و حرکت به سوي صنعتي شدن رفته رفته منجر به ، به وجود آمدن سوپر مارکت هاي بزرگ و زنجيره اي و مراکز توزيع مواد غذايي در سرتاسر کشورهاي مختلف گرديد . وجود اين مراکز،محيط تجاري-رقابتي شديدي را ايجاد نمود که صنايع توليد کننده ي مواد غذايي را مجبور به بالا بردن کيفيت محصولات خود مي نمود.هم چنين دوري راه ها و پيمودن مسيرهاي طولاني در جابجايي شهر به شهر براي توزيع اين مواد غذايي،همه و همه  فروشندگان و توليدکنندگان و فعالان در اين صنعت را به سمت عرضه ي مواد غذايي با طول عمر و ماندگاري بيشتر سوق داد.يقينا توليد محصولي که در طول مسير خود از محل توليد تا فروشگاه و بعد به سمت آشپزخانه و يخچال ديرتر فاسد شود، هم نياز مصرف کننده و هم نياز فروشنده را که از ميزان دقيق فروش خود صد در صد مطلع نيست ، رفع مي سازد.

اين نياز در غالب کشورها خصوصا کشور کوچک و پر جمعيت انگلستان با تاريخي ازکشاورزي و ماهيگيري و يا به عبارت ديگر صنعت غذاي تازه با زمان حمل کوتاه به بازار، به شدت احساس مي شد و اين فوريت را براي استفاده از روش هاي مختلفي براي افزايش ماندگاري مواد غذايي طلب مي کرد . بي شک مشاهده ي بصري خريدار يکي از مهمترين پارامترهاي کيفيتي براي او محسوب مي شود و يکي از مثال هاي شاخص اين قضيه در صنعت گوشت قرمز مي باشد . بعد از ذبح و با گذشت زمان ، گوشت قرمز به سرعت قهوه اي رنگ مي شود و اين تغيير رنگ دافعه ي شديدي را در مصرف کننده به وجود مي آورد که علت اين امر رشد ميکروب و باکتري هاي هوازي مانند انواع Pseudomonas  و اکسيداسيون رنگدانه هاي قرمز اکسي ميو گلوبين مي باشد . در دماهاي پايين ، کنترل طول عمر گوشت قرمز از طريق کنترل سرعت اکسيداسيون رنگدانه هاي قرمز و جلوگيري از تبديل آنها به اکسيد قهوه اي رنگ صورت مي گيرد اما از آنجا که همواره ايجاد چنين شرايطي ( نگهداري در سرد خانه ) ميسر نيست لذا بايستي براي بسته بندي آن تمهيداتي انديشيد . يکي از ساده ترين کارها ، خلاء در هنگام
بسته بندي است ، غياب کامل هر گونه گاز در مجاورت ماده ي غذايي طول عمر نگهداري محصول را افزايش مي دهد. اما فيلم هاي پليمري به طور کامل در برابر نفوذ گازها عايق نيستند و در واقع نفوذ مي نمايد و تخريب ماده ي غذايي را سبب مي شود. در واقع وقتي که يک ميوه يا سبزي درو مي شود و يا يک حيوان کشته مي شود، محيطي مناسب براي رشد باکتري ها به وجود مي آورد که ازکربو هيدرات ها و مواد مغذي تشکيل شده است . اين روند تا تخريب کامل محصول که شامل تغيير رنگ غير مطبوع ، از دست دادن مزه و ضعيف شدن بافت است ، پيش مي رود. تحرک آنزيم ها هم باعث بدتر شدن اين وضع مي گردد .

MAP چيست؟
اتمسفر زمين از 79 % نيتروژن ، 96/20 % اکسيژن و 04/0% دي اکسيد کربن و درصد کمي گازهاي خنثي و بخار آب ، تشکيل شده است . اولين بار در انگلستان با تغيير اين ترکيب درصدها و استفاده از اين سه گاز شاخص ، يک اتمسفر اصلاح شده ايجاد نمودند که با کمک آن توانستند طول عمر مواد غذايي را در بسته بندي خود افزايش دهند ، در اوايل 1980 ، شرکت Marks & Spencer با بهره گيري از يک نوع بسته بندي که در آن اتمسفر نرمال قابل تنفس زمين را اصلاح نموده بودند ، توانستند ماهي تازه ، گوشت پخته شده وگوشت بيکن را با مدت زمان نگهداري بيشتر به بازار عرضه کنند . به دنبال اين حرکت نوعي بسته بندي به نام بسته بندي اتمسفر اصلاح شده  MAP( modified atmosphere packaging ) پا به عرصه گذاشت و در جهت بيشتر کردن طول عمر محصول غذايي کاربرد گسترده اي پيدا کرد .
استفاده از اين روش کاهش احتياج به نگهدارنده هاي مصنوعي را به ارمغان مي آورد و سبب مي گردد تا غذايي سالم تر و عاري از مواد نگهدارنده در اختيار مصرف کنندگان اين محصولات قرار گيرد .

در ذيل به عوامل عمده فساد براي فرآورده هاي گوشتي ، ترکيب درصد مناسب گازها براي بسته بندي در اتمسفر اصلاح شده (MAP) و نيز انواع پليمرهاي مورد استفاده براي بسته بندي بهينه اين مواد به تفکيک و تفصيل اشاره شده است:

گوشت قرمز



گوشت خام مرغ و ماكيان



غذاهاي آماده



محصولات گوشتي پخته و فراوري شده



براي دريافت فايل PDF اين مطلب اينجا را كليك كنيد.


نقل مطالب با حفظ حقوق معنوي مجله و با اشاره به مشخصات كامل مقاله بلامانع است.




 

شماره آينده
شماره پياپي ۱۰۰ - سال دهم - ارديبهشت ‌ماه ۱۳۹۳


شماره جديد
شماره پياپي ۹۹ - سال دهم - فروردين‌ماه ۱۳۹۳


صفحات زرد
صفحات زرد - شماره پياپي ۹۹ - سال دهم - فروردين‌ماه ۱۳۹۳


East AfriPack 2014
آذر هولوگرام
صفحه اصلي  |  درباره ما  |  اشتراک  |  تبليغات  |  نقشه سايت  |  تماس با ما

© کليه حقوق اين سايت متعلق به مجله
فناوري و توسعه صنعت بسته بندي مي‌باشد.