صفحه اصلي  |  درباره ما  |  حضور بين‌المللي  |  تماس با ما  |  English

جستجو در سايت:

 

يادداشت

نخستین شماره سال جدید در پایان نه سال فعالیت مداوم و انتشار نود و نهمین شماره نشریه  فناوری  و توسعه صنعت بسته بندی، پیش روی شماست. هم زمان با نمایشگاه صنایع غذایی، کشاورزی و صنایع وابسته، آگروفود تهران در خردادماه، یکصدمین محصول این مجموعه با تدارکی ویژه در اختیار مخاطبان همیشه همراه نشریه قرار خواهد گرفت.

ادامه مطلب >>

كتاب


براي تهيه كتاب با شماره تلفنهاي
۶۶۴۶۲۹۰۳ - ۶۶۴۶۲۹۳۳
تماس بگيريد.

ويژه‌نامه PET

شماره چهل - سال هفتم - اردیبهشت ماه ۱۳۹۳



ويژه‌نامه دنياي كارتن

سال اول - شماره پنجم





 

نسخه قابل چاپ
مجله فناوري و توسعه صنعت بسته‌بندي - شيوه هاي حفظ و كنترل كيفيت محصولات كشاورزي

شيوه هاي حفظ و كنترل كيفيت محصولات كشاورزي


سير نزولي كيفيت محصولات كشاورزي پس از برداشت بسته به نوع و واريته با سرعت هاي متفاوت طي مي شود و كاهش اين سرعت تا حد مقدور و امكان از اهداف واحدهاي صنايع تبديلي مي باشد يعني اين سرعت به صفر نخواهد رسيد ولي بسته به نوع فرآوري، آن را هر چه بيشتر به صفر نزديك مي گردانيم و با افزايش دوره ماندگاري و جلوگيري از ضايعات، مصرف آن را به تعويق مي اندازيم.

در دوره هاي مختلفي چون كاشت، داشت، برداشت و فرآيندهايي مانند سورت، درجه بندي، حمل و نقل، بسته بندي و توزيع، بسته به مقدار رطوبت و نوع بافت محصول ضايعات وجود دارد و از چرخه مصرف انسان خارج و غيرقابل مصرف مي شود.

كاهش كارآيي ماشين آلات كشاورز ي در مراحل كاشت، داشت وبرداشت، عدم آموزش و آگاهي كشاورزان و كارگران در امر توليد، حمل و نقل، انبار كردن، بسته بندي و عرضه به بازار، سهم قابل ملاحظه اي در افزايش ضايعات دارند.

استفاده از ظروف نامناسب به منظور جمع آوري محصول، شيوه جابجايي و بي احتياطي در حمل و نقل و انبار كردن خارج از حد معمول محصول بر روي هم به اشكال مختلف به محصول صدمه وارد مي كند و احتمال له شدگي، خراشيدگي و صدمات داخلي ميوه افزايش مي يابد.
هر يك از محصولات براي نگهداري به دماي خاصي نياز دارند و خارج از محدوده دمايي مطلوب، كيفيت محصولات با سرعت فزاينده ايي كاهش مي يابد ولي اگر دما خيلي كم يا خيلي زياد باشد محصول از بين رفته و غير قابل استفاده مي گردد.

اگر در حين برداشت محصول و حمل و نقل در مزرعه و انتقال به انبار موقت دقيق عمل نماييم كيفيت محصولي كه به بازار عرضه مي شود و به تبع آن قيمت فروش بسيار خوب و رضايت بخش خواهد بود به هر حال نگهداري محصول تحت شرايط كنترل شده تا زمان عرضه به بازار و يافتن خريداران مناسب و نظارت بر كليه امور كارگران از جمله ابزارهايي است كه مي توان دست رنج توليد كننده را ارج نهاد و به قيمت مناسب و در زمان مناسب به فروش رسانيد.

كارگران بايد از زمان مناسب برداشت محصول، شيوه برداشت و نحوه جابجايي و انبار آن اطلاع كافي داشته باشند و آموزش لازم را ببيند تا در شرايط مطلوب آب و هوايي محصول را برداشت نمايند و آن را با قيمت خوبي در وضعيت كشش مناسب بازار به فروش برسانند در غير اين صورت محصول را با قيمت پايين خريداري مي نمايند و حتي ممكن است بخشي از آن ضايع شده و از بين برود.

محصول برداشت شده بايد از مسيرهاي ويژه پيش بيني شده داخل مزارع حمل شود تا در مسيرهاي ناهموار به محصولات آسيب وارد نشود در ضمن وسايل نقليه نيز بايد به گونه اي انتخاب شوند كه جعبه ها در داخل آنها به خوبي در كنار هم چيده شود و از حركت و تكان خوردن و لغزيدن و در هم فرورفتن جعبه ها در داخل آنها به خوبي در كنار هم چيده شود و از حركت و تكان خوردن و لغزيدن ودر هم فرورفتن جعبه ها جلوگيري نمايد وسايط نقليه نامناسب هر چقدر با سرعت كم حركت نمايد باز باعث آسب زدن به  محصول مي شوند.

براي محافظت از صدمات در حين حمل و نقل و جابجايي و انبار كردن و كنترل و شمارش جعبه ها و نيز جلوگيري از له شدگي و ضربه خوردن و پارگي محصول بهتر است از جعبه هاي هم شكل، استاندارد و مناسب استفاده گردد به طوري كه سر و ته آنها در هم قفل گردد و از لغزيدن و درهم رفتن جلوگيري شود.

به منظور جلوگيري از آسيب هاي ناشي از نور، حرارت و آب روي محصول، كه باعث كاهش كيفيت ظاهري و طعم محصول مي گردد بايد از بسته بندي خوب و مناسب استفاده كرد تا موارد فوق را به حداقل برساند و مشتري پسند باشد يعني بسته بندي ضمن دارا بودن زيبايي، استحكام، تهويه مناسب وقيمت پايين، محصول را در بالاترين سطح، نگهداري و محافظت نمايند.

براي حمل و نقل محصول بهتر است از وسايل نقليه يخچال دار استفاده گردد و جمع آوري محصول در بين مزارع تا ترمينال و ارسال به ميادين ميوه و تره بار يا واحدهاي فرآوري بايد از وسايل نقليه چادردار و داراي تهويه مناسب استفاده گردد و به هنگام بارگيري، انتقال و تخليه دقت كافي به كار رود و مرتبا بازديد شود تا صحت بارگيري، حمل و نقل و تخليه مورد تاييد باشد. پس از رسيدن به ميادين تره بار يا واحدهاي فرآوري بايد تخليه كاملا تحت كنترل باشد تا كارگران از پرت كردن محصول و چينش نامناسب جعبه ها خودداري نمايند و آنها را در محل مناسب دور از نور آفتاب، حرارت و آب قرار دهند چه بسا محصول تا ميادين ميوه و تره بار يا واحدهاي فرآوري سالم برسد و در آنجا بر اثر بي احتياطي، باعث از بين رفتن زحمات شود.

واحدهاي فرآوري محصولات كشاورزي بسته به نوع فرآوري پس از دريافت محصولات بايد آنها بي درنگ به انبارهاي نگهداري مواد اوليه انتقال دهند تا شرايط مناسب در انتظار فرآوري بمانند.

استفاده از ماشين آلات مدرن و كارگران مجرب و آموزش ديده ضمن تسريع در عمل فرآوري و افزايش كيفيت در جلوگيري از ضايعات در حين عمل آوري نيز سهم بالايي دارند.

بخشي از محصولات فقط سورت، درجه بندي و بسته بندي مي شوند و بخشي هم با عمليات تبديلي و تكميلي به محصول جديدي كه دوره ماندگاري بيشتري دارند تبديل مي شوند.

كنترل تمامي مراحل كاشت، داشت، برداشت، انتقال، فرآوري و منطبق نمودن با اصول علمي به منظور جلوگيري از ضايعات محصولات كشاورزي مي باشد در واقع مي خواهيم دوره مصرف محصولات كشاورزي را طولاني تر نموده و ضايعات زمان كاشت تا مصرف را به حداقل ممكن برسانيم.

براي دريافت فايل PDF اين مطلب اينجا را كليك كنيد.


نقل مطالب با حفظ حقوق معنوي مجله و با اشاره به مشخصات كامل مقاله بلامانع است.




 

شماره آينده
شماره پياپي ۱۰۰ - سال دهم - ارديبهشت ‌ماه ۱۳۹۳


شماره جديد
شماره پياپي ۹۹ - سال دهم - فروردين‌ماه ۱۳۹۳


صفحات زرد
صفحات زرد - شماره پياپي ۹۹ - سال دهم - فروردين‌ماه ۱۳۹۳


East AfriPack 2014
آذر هولوگرام
صفحه اصلي  |  درباره ما  |  اشتراک  |  تبليغات  |  نقشه سايت  |  تماس با ما

© کليه حقوق اين سايت متعلق به مجله
فناوري و توسعه صنعت بسته بندي مي‌باشد.